20 godina partnerstva župe Stup i biskupije Voltera

Od četvrtka, 16. kolovoza više od 60 Talijana iz različitih biskupija iz pokrajine Toscana predvođenih biskupom Voltere mons. Albertom Silvanijem te svećenicima don Renzom Chesijem i don Gianfrancom Poddighijem boravi u sarajevskoj župi Stup. Povod njihova dolaska je obilježavanje 20 godina partnerstva između biskupije Voltera i spomenute župe.

Nakon zajedničke večere u četvrtak, program obilježavanja ove hvalevrijedne suradnje nastavljen je u petak. Goste iz Italije najprije je pozdravio župnik domaćin vlč. Miroslav Ćavar koji je predstavio život župne zajednice na Stupu, kao i realizirane projekte u proteklom razdoblju. Neke od tih akcija podržali su upravo i prijatelji iz Toscane na čemu im je vlč. Ćavar osobito zahvalio. Također je bilo govora i o budućim aktivnostima u ovoj župi.

Poslije toga uslijedila i plodonosna diskusija u kojoj su gosti imali mnoštvo pitanja kojima su željeli saznati više o svakodnevnici Hrvata katolika u Sarajevu, ali i u ostalim dijelovima Vrhbosanske nadbiskupije.

Osim teorijskog upoznavanja sa životom ove župe dobročinitelji iz Italije zajedno s župnikom i njegovim suradnicima obišli su i nekoliko obitelji kojima su na različite načine pomogli: bilo obnovom kuće ili darovanjem plastenika za proizvodnju povrća.

Program obilježavanja ove obljetnice nastavlja se i u narednim danima, sve do utorka 21. kolovoza. Tijekom sljedećih dana osim obilaska znamenitosti glavnoga grada BiH gosti iz Italije također će imati i niz susreta. Tako će se danas susresti s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, u nedjelju nakon pučke sv. mise bit će zajednički župni roštilj, a predzadnjeg dana njihova boravka bit će euharistijsko slavlje kojega će predvoditi vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

KT