Marija treba čovjeku biti putokaz sreće u životu

U skladu s dugogodišnjom tradicijom svečanu euharistiju, 15. kolovoza, u večernjim satima na svetkovinu Uznesenja BDM u sarajevskom naselju Stup predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić. Uz njega je u koncelebraciji bilo osam svećenika. Nakon uvodne procesije sa zavjetnom Gospinom slikom, koju su nosili mladi župljani u narodnim nošnjama, okupljene vjernike, njih nekoliko stotina pozdravio je stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar. Poželjevši dobrodošlicu kard. Puljiću te koncelebrantima napomenuo je da su “djeca još jednom došla kod svoje majke kako bi molili za njezin zagovor u ovim teškim vremenima”. Istaknuo je da se misa u izravnom prijenosu emitira na portalu nedjelja.ba te na valovima Radio Marije BiH.

Kardinal je na početku mise zaželio da “moderna kuga današnjice prestane” te istaknuo kako su “ljudi još jednom vidjeli svoju malenost nasuprot Boga koji je svemoguć”.

Marija je neodvojiva od Isusa

Na početku svoje propovijedi istaknuo je kako je ljetna svetkovina Uznesenja BDM na nebo postala omiljena u narodu. Zamijetio je da je nekoć u božićno vrijeme bilo masovnijih okupljanja vjernika, a danas je postala to Velika Gospa, razdoblje kada se više ide na mise, pristupa sakramentima i pokori.

“Bog je tako htio. Došao je po Mariji da nas spasi. Duh Sveti je pod Marijinim srcem stvorio Isusu tijelo, Bogočovjeku, koji će s tim tijelom, umrijeti i uskrsnuti te nam tako spasenje donijeti. Marija je neodvojiva od Isusa i to će nam on potvrditi na samom času smrti kada je svoju majku dao učeniku te je tako učinio majkom sviju nas”, istaknuo je kardinal i naglasio da je onda i za očekivati da majka okuplja svoju djecu i za njih zagovara.

Govoreći o Mariji kao zagovornici napomenuo je kako je ona vjernicima i uzor, primjer te na kraju putokaz nade te utjeha.

“U kom nam je smislu ona putokaz? Nema čovjeka koji ne teži biti sretan. Svaki čovjek traži put do sreće. To je zato što nas je Bog iz ljubavi stvorio”, rekao je i naglasio kako u zemaljskoj ljubavi nema mnogo sreće jer je ona “kratka i varljiva” te ponovio da čovjeku putokaz sreće u životu treba biti Marija koju je Bog dušom i tijelom uzdigao na nebo.

“Na ovoj je zemlji čovjek zaveden i često traži sreću gdje je nema, razočaran je i prazan te frustriran jer je nije našao”, rekao je i istaknuo da se “molimo Mariji, između ostalog, što želimo naći sreću u onostranosti”.

“Danas želimo moliti ‘Marijo isprosi nam vjeru’, da i mi povjerujemo, da i mi imamo oči vjere i srca, ne ove oči koje varaju pogotovo kada oslabe. Postoje oči srca i oči vjere koje ne gledaju u ovo vrijeme nego u vječnost”, istaknuo je i naglasio da nije lako boriti se protiv današnjeg vremena.

“Čovjek je zavodljivo biće i zato ga zavede sva ta tehnika koja mu zamagli pogled u vječnost. To je ta stvarnost koja zamuti pogled u vječnost. Danas živimo u vremenu ‘inflacije politike’ koja potiskuje privatne brige i jednostavno ti ne da misliti svojom glavom”, naglasio je vrhbosanski nadbiskup te ponovio priču o starom đavlu koji uči mlađe đavole kako zavesti čovjeka jednostavnim trikom u kojem ne treba dati ljudima da misle.

Kršćana nema gdje se donose zakoni

“Tko traži istinu taj traži Boga, zato đavlu smeta kad čovjek traži istinu. Stoga nam stalno unose strah, stalno nas plaše; sada će strašni sud, propast svijeta, nema budućnost”, ustvrdio je i naglasio kako deklariranih i autentičnih kršćanskih vjernika nema u institucijama koje donose zakone, a iako ima “onda ga u ime demokracije pokopaju tako da mu se ne čuje glas”.

“Zato su u medijima i svijetu protukršćanske vrijednosti, tko zastupa kršćanske vrijednosti biva linčovan, smatra ga se retrogradnim i zaostalim”, ustvrdio je te naglasio da ako je Bog istjeran iz javnosti onda je čovjek iščupan iz korijena, ubija mu se tradicija i čupa duša.

Govoreći o svetkovni Velike Gospe istaknuo je da želimo ponovno otkriti čovjekovu vrijednost i ponovno vidjeti dostojanstvo koje je imao.

Na kraju propovijedi je naglasio da koliko god je sve usmjereno protiv kršćanskog duha i prava čovjek mora imati cilj, a to je vječnost. Potaknuo je nazočne da se kući vrate puni pouzdanja i povjerenja u Boga: “Sve na zemlji je nesigurno samo je Božja sigurna”

Prije završnog blagoslova riječi je uzeo župnik Ćavar, zahvalivši svima koji su proteklih dana sudjelovali u organizaciji proslave patrona, a posebno kardinalu Puljiću na njegovu dolasku.

Ove godine, zbog tehničkih razloga izravnog prijenosa mise, nije uslijedila procesija s upaljenim svijećama od vanjskog oltara do Gospine špilje nego je  vrhbosanski nadbiskup izmolio litanije te podijelio blagoslov okupljenim vjernicima kod vanjskog oltara.

Misu je animirao župni zbor mladih i bend Veritas.

Vrijedi spomenuti kako su se župljani za proslavu patrona pripravljali misama devetnicama i trodnevnicama, a na samu svetkovinu uz večernju slavljeno je još pet misa u 6, 7, 8, 9 (bolesnička) i 11 h. Također tijekom cijeloga dana vjernici i hodočasnici imali su prigodu pristupiti sakramentu pomirenja.

Središnju misu izravno je prenosio portal Katoličkog tjednikanedjelja.ba na svome Youtube kanalu istoga imena gdje možete pogledati snimak.

KT