Proslava Božića na Stupu

  • Objavljeno: 25.December 2018
  • Autor: Župa Stup
  • Kategorije: Izdvojeno , Novosti

Kao i brojnim drugim župama tako je i na Stupu u Sarajevu točno u ponoć između 24. i 25. prosinca slavljena misa polnoćka kojom je dočekana svetkovina Božića. U prepunoj stupskoj crkvi uz koncelebraciju župnika vlč. Miroslava Ćavara euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Dražen Kustura, bivši stupski kapelan koji je trenutačno na postdiplomskom studiju u Rimu.

Uvodeći u sv. Misu, vlč. Kustura pozvao je nazočne vjernike da u toj milosnoj noći kada Bog postaje blizak čovjeku budu poput pastira ponizni i otvoreni za susret s novorođenim Djetetom Isusom.

U prigodnoj propovijedi osvrćući se na misna čitanja propovjednik je ustvrdio kako se Izaijino proroštvo „Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku“ u potpunosti ostvarilo prije više od 2 000 godina rođenjem Isusa Krista te da je tim događajem započelo i ljudsko otkupljenje. Kazao je kako i danas postoje mnoge suvremene tmine poput beznađa, nedostatka vjere i ljubavi dok je Božić prigoda za osobni susret s novorođenim Kraljem.

„U ovoj svetoj noći dopustimo da do nas dođe betlehemsko svjetlo, a mi budemo poput pastira ponizni za susret s Isusom. Da svojim riječima, a prije svega svojim djelima i životom svjedočimo božićnu radost. Neka na sve nas djeluje milost ove noći kada nam je Bog postao toliko blizak da je došao u našem obliku na zemlju kako bi bili osjetljiviji na potrebe drugih, kako bi vratili nadu ovom sumornom društvu, kako bi naša vjera postala čvrsta i življena te u konačnici kako bi naša ljubav bila nesebična i djelotvorna, ljubav usmjerena na naše bližnje. Znat ćemo da je ovaj Božić istinski susret s Isusom ukoliko skupe darove zamijenimo onim istinskim, ako svojim neprijateljima darujmo oprost; svojim roditeljima poštovanje; svojoj djeci dobar primjer; svojim prijateljima srce; protivnicima toleranciju; uplakanima riječi utjehe; usamljenima dio svoga vremena; svima milosrđe i tako ćemo sebi darovati blagoslov“, zaključio je vlč. Kustura.

Na kraju riječi zahvale izrekao je župnik Ćavar te uputio svoju božićnu čestitku svim župljanima i njihovim obiteljima.

Nakon sv. mise, koju je animirao zbor mladih župe, druženje je nastavljeno u župnoj dvorani uz jelo i piće te međusobno čestitanje.

Vrijedi spomenuti kako je prije toga u 22.00 slavljena u stupskoj župi božićna sv. misa u Samostanu sestara karmelićanki koju je predslavio još jedan bivši stupski kapelan vlč. Ivan Ivančević, trenutačno ekonom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

KT