PROSLAVLJEN DRUGOTNI PATRON ROĐENJA BDM U ŽUPI STUP – SARAJEVO

  • Objavljeno: 08.September 2017
  • Autor: Župa Stup
  • Kategorije: Izdvojeno , Novosti

Dana 8. rujna 2017., na svetkovinu Rođenja Blažene Djevice Marije župa Stup (svetište Gospe Stupske) u Sarajevu proslavila je svoj drugotni patron. Svečanu svetu misu u 18:00 sati predslavio je vlč. Marko Škraba, bivši stupski kapelan, a trenutno student liturgike u Rimu, uz koncelebraciju 5 svećenika. Kako je se dalo zamijetiti, mnogobrojnim vjernicima ove župe ovaj svečani dan je uvijek i dan radosti i ohrabrenja. Prije početka svete Mise riječ dobrodošlice svim okupljenima uputio je župnik župe Stup vlč. Miroslav Ćavar.

U svojoj prigodnoj propovijedi vlč. Marko je pozvao vjernike župe Stup, ali i hodočasnike da slijede primjer Blažene Djevice Marije.

Svete mise na Malu Gospu u župi Stup slavljenje su još u 07.00, 09.00 i 11.00 sati koju je predslavio vlč. Željko Čuturić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH i župnik župe Tarčin kod Sarajeva uz koncelebraciju 11 svećenika. Vlč. Željko je okupljenim vjernicima govorio o važnosti BDM u njihovom životu danas.  „Mi se danas ovdje pridružujemo nebesima i svojim pjesmama i molitvama slavimo rođendan Isusove Majke, a i Majke svih nas. Slavimo Majku koja svakog od nas ljubi jednako i svakoga jednako pomaže, pa bio on malo dijete, mladić ili djevojka, sijedi starac ili baka. Jednostavno je Gospa Majka svima i svi smo njezini sinovi i kćeri ma kakvi mi bili. Ona ne izabire svoje miljenike kao što ni naše zemaljske majke ne prave razliku među svojom djecom. Makar mi bili svakakvi, ipak smo svojoj majci djeca i ona nas uvijek voli.“ Župljani, ali i mnogobrojni hodočasnici pripremali su se za patron svetim misama trodnevnicama koje je predslavio vlč. Marko Škraba, a na sam dan drugotnog patrona bila je mogućnost za obavljanje pučkih pobožnosti – obilaska i molitve oko zavjetne slike Gospe Stupske.

Župa i svetište Uznesenja Blažene Djevice Marije se nalaze u sarajevskom naselju Stup, nekadašnje prostrano Sarajevsko polje. Marijanski korijeni stupskog svetišta sežu u daleku prošlost. Župa sv. Marije u Polju spominje se u 14. st. Već 1710. godine, prvi je put pod nazivom Sarajevsko polje bila uspostavljena župa s Gospinom kapelicom, a godine 1744. postaje podružnicom župe u Sarajevu i tako ostaje sve do 1890. kada nadbiskup Stadler ponovo na tome mjestu uspostavlja župu Sarajevsko polje, danas Stup.

Župa Stup je 1991. god. brojila 10 930 vjernika, 2001. god. 2 386 vjernika, a danas na području župe živi oko 2 500 vjernika u oko 990 obitelji. Iako u župi živi dosta starije stanovništvo, lijep broj mlađih obitelji s djecom i lijep broj mladih ulijeva nadu u opstanak ove župe. Sa svima njima se radi, te ih se nastoji održati na ovim prostorima. Župa im je mjesto okupljanja, susretanja i povezivanja u svemu onomu što ih čini jačim kako bi opstali i nastavili živjeti na ovim prostorima.