Proslavljen drugotni patron župe Stup

  • Objavljeno: 09.September 2018
  • Autor: Župa Stup
  • Kategorije: Izdvojeno , Novosti

Svečano je bilo u sarajevskoj župi i svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu na blagdan Rođenja BDM-a – Malu Gospu, 8. rujna kada je proslavljen drugotni patron.

Četiri sv. mise taj dan uz sudjelovanje nemaloga broja vjernika predslavili su bivši stupski kapelani: vlč. Marko Škraba, vlč. Ivan Ivančević, vlč. Ilija Marković te vlč. Dražen Kustura.

Svečanu sv. misu u 18 h predslavio je vlč. Kustura, trenutno student komunikologije na postdiplomskog studiju u Rimu uz sudjelovanje trojice svećenika među kojima je bio i župnik vlč. Miroslav Ćavar.

U prigodnoj propovijedi bivši stupski kapelan ustvrdio je kako je toga dana vjernike na mnogim stranama svijeta okupila nebeska majka, ona koju je sam Bog odabrao te joj povjerio čast i zadaću rođenja Sina Božjega. „Začeta bez istočnoga grijeha, Marija je u potpunoj poniznosti vršila Božju volju, svjesna veličine dara kojim je obdarena, kao i odgovornosti koja joj je povjerena“, istaknuo je propovjednik te pozvao okupljene vjernike da prođu Marijinu školu poniznosti i vjere. „Naučiti biti ponizan poput Marije znači što bi rekla Majka Terezija govoriti što manje o sebi; ne miješati se u tuđe poslove; paziti se pretjerane znatiželje; prihvaćati radosno protivljenja i ispravke; prelaziti preko tuđih pogrješaka; prihvaćati kada smo zanemareni, zaboravljeni i kada nas mrze; ne tražiti biti posebno ljubljen i prihvaćen; odgovarati uljudno i kada smo izazvani; ne gaziti nikada ničije dostojanstvo; ne raspravljati ni onda kad imamo pravo; birati uvijek ono što je teže kako bi drugima bilo lakše“, zaključio je vlč. Kustura.

Vrijedi spomenuti kako su se župljani župe Stup za proslavu drugotnoga patrona pripremali misama trodnevnicama koje su predslavili i pod njima propovijedali vlč. Marko Škraba i vlč. Ilija Marković. Na sam patron vjernici i pristigli hodočasnici osim mogućnosti pristupanja sakramentu pomirenja imali su prigodu za obavljanje pučkih pobožnosti – obilaska i molitve oko zavjetne slike Gospe Stupske. Posebno lijepo bilo je i za pučku misu u 11 h koju je predslavio vlč. Marković uz suslavlje 10-ak svećenika.

Trenutno župa Stup ima oko 2 300 vjernika što je veliko smanjenje u odnosu na prijeratnih gotovo 11 000. No, svakako raduje veliki broj mladih obitelji s djecom. Upravo su one zalog za budućnost o(p)stanka Hrvata katolika u ovome dijelu Sarajeva.

KT