Uočnica sv. Ivi u Doglodima

U skladu s dugogodišnjom tradicijom večer uoči svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja, u petak 23. lipnja, više od 100 župljana župe Stup okupilo se u Doglodima kod kapelice sv. Ive kako bi sudjelovalo na sv. misi. Ove godine euharistijsko slavlje uz koncelebraciju župnika vlč. Miroslava Ćavara predslavio je župni vikar vlč. Dražen Kustura.

Uvodeći u misno slavlje vlč. Kustura istaknuo je kako je sv. Ivo, kako ga narod od milja zove, prorok koji je pozivao na obraćenje te da je taj poziv sve do danas aktualan. U prigodnoj propovijedi osvrćući se na svetopisamska čitanja propovjednik je najprije progovorio o proročkom pozivu u Starom zavjetu te istaknuo kako starozavjetni proroci nisu u prvom redu proricali budućnost nego opominjali, upozoravali i zvali narod da se obrati Bogu kada su se odaljili od Jahve te nisu vršli njegove zapovijedi. Predstavljaljući svetački lik sv. Ive vlč. Kustura je istaknuo dvije njegove osobine koje bi svaki čovjek mogao naučiti od “najvećeg rođenog od žene”, a to su: poniznost i istinoljubivost.

Na kraju sv. mise župni vikar je u ime župnika zahvalio svima koji su sudjelovali na sv. misi te tako nastavili njegovati tradiciju okupljanja. Iako je prethodnih godina nakon sv. mise bilo upriličeno zajedničko druženje uz roštilj ove godine zbog dva smrtna slučaja u susjedstvu to nije organizirano.

Župa Stup