Župa Stup posvećena Bezgrješnom srcu Marijinom

U subotu prvoga dana mjeseca srpnja blagoslovljeni kip Gospe Fatimske, koji po odredbi vrhbosanskog nadbiskupa po jedan dan boravi u svakoj župi, bio je u župi i svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu. U prijepodnevnim satima nalazio se u samostanu sestara karmelićanki, dok je u poslijepodnevnom terminu bio u župnoj crkvi.

U jutarnjim satima u samostanskoj crkvi jedinog ženskog karmelićanskog samostana u BiH kip je bio izložen na čašćenje vjernicima, a kao vrhunac slavljena je sv. misa u 8 h koju je predslavio župni vikar na Stupu don Dražen Kustura. U prigodnoj propovijedi najprije je podsjetio vjernike, njih oko 20, da se obilježava 100. obljetnica od Gospinih ukazanja te istaknuo kako ona nije birala najbolje, najpametnije, najimućnije stanovnike Fatime, nego troje djece koji su imali otvoreno srce i hrabrost prenijeti njezine poruke. Na kraju mise izmoljena je posebna pobožnost Gospi Fatimskoj te posvetna molitva koja se nalazi u molitveniku tiskanom za ovu prigodu.

Kip je u poslijepodnevnim satima prenesen u župnu crkvu. Najprije su vjernici imali prigodu za sakrament pomirenja, zatim se molila krunica i litanije nakon čega je župnik don Miroslav Ćavar slavio sv. misu. U prigodnoj propovijedi ukratko je upoznao vjernike s poviješću fatimskog fenomena te ih pozvao na molitvu i pokoru.

„Vrijeme u kojemu danas živimo pokazuje da se tajne koje je Gospa, između ostalih, navijestila – progon Crkve i vjernika, počinju navelike događati te smo u tom smislu naročito pozvani na osobnu žrtvu, molitvu i pokoru, kako bismo od Boga isprosili istinski mir i obraćenje grešnika. Krunica nam je u tom smislu dana kao poseban poticaj i najizvrsnije sredstvo kako osobnog obraćenja, tako i obraćenja onih koji ne uviđaju kolika zla nanose drugima, nego svoje čovještvo kaljaju zločinima koje čine. Posebno pri tome valja imati na umu kako je Gospa kod jednog svog ukazanja djeci poručila, a poručuje danas i nama, da na kraju svakog Slava Ocu u molitvi krunice dodamo: ‘O, moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja i dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije tvoje milosrđe!”, poručio je župnik Ćavar.

Poslije popričesne molitve stupski župnik izmolio je posvetnu molitvu Gospi Fatimskoj čime je ovu župu i svetište stavio pod zaštitu bezgrješnog srca Marijina.

Euharistijsko slavlje animirao je zbor mladih koji djeluje u ovoj sarajevskoj župi.

Nakon sv. mise prisutni vjernici imali su prigodu ostati u tišini pred Gospinim kipom u molitvi. Može se slobodno ustvrditi da je ovo bila lijepa duhovna obnova za župu Stup. No, ostaje utisak da je ipak ovomu događaju mogao prisustvovati i veći broj vjernika.

Prema ranije utvrđenom rasporedu kip je odnijet u župu Sv. Franje na Dobrinji.

D. K.