Mladi župe

Stara narodna izreka kaže: „Na mladima svijet ostaje“, a druga pak veli: „Mladi su naša budućnost.“ Doista živost neke župe ponajprije se ogleda u broju, ali prije svega u aktivnosti mladih. Ako je suditi po zauzetosti i aktivnosti mladih u župi Stup, onda je pred ovom župnom zajednicom ne samo svijetla budućnost već oni nastoje upravo takvom učiniti i sadašnjost.

Mladi su u župni pastoral uključeni kroz različite projekte. Ponajprije se to ogleda u zboru koji animira liturgijska slavlja, zatim i u različitim volonterskim akcijama koje je organizirala bilo župa bilo nadbiskupijska ustanova.

Godinama su mladi župe Stupe aktivni sudionici svake važnije akcije koju organizira Nadbiskupijski centara za pastoral mladih Ivan Pavao II. To se posebno ogleda u činjenici da su sudjelovali na dosadašnjim akcijama 72 h bez kompromisa, zatim iz župe redovito svake godine nekoliko mladi prolazi edukaciju za animatora. Ono što tamo nauče nastoje konkretno primijeniti u svojoj sredini. Tako da su u posljednje dvije godine organizirali Dječje ljeto za djecu koja pohađaju osnovnu školu.

Svakako vrijedi napomenuti kako su do sada sudjelovali i u različitim humanitarnim akcijama u kojima su prikupljali novčana sredstva za: liječenje, misije… Svojim angažmanom u župnom zajednici mladi ponajbolje svjedoče istinitost dobro znane uzrečice: „Kad se male (mlade) ruke slože sve se može!“