Održan VII. festival duhovne glazbe “Marija Fest BiH”

Pod geslom “Pjevajte pjesmu zanosnu!”, u Sarajevu je 13. svibnja održan sedmi po redu “Marija Fest BiH”, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, a u suradnji s “Radio Marijom BiH”, koji je okupio više od 150 izvođača iz cijele Bosne i Hercegovine. Na njemu je nastupio i zbor mladih “Mali Rim” sa Stupa koji je zauzeo drugo mjesto.

Mladi glazbenici, okupljeni u 10 glazbenih skupina, i ove su se godine natjecali u dvije kategorije – dječji zborovi i zborovi mladih.

Festival je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio profesor na KBF-u u Sarajevu i pastoralni suradnik u NCM-u vlč. Ljubo Zadrić, javlja Nedjelja.ba.

Tijekom propovijedi kazao je kako promatrajući način kako novi život dolazi na svijet, prepoznaje se vrijednost ljudskog glasa. „Prije nego li prohoda ili sruši rukama neku stvar sa stola, dijete zaplače, pusti glas u svijet. A u tome novom okruženju, u svijetu različitih zvukova, jedan glas je presudan, to je majčin glas koji je izvor sigurnosti. Danas smo ovdje na festivalu duhovne glazbe nazvanom Marija Fest jer svoj glas želimo ponovno usmjeriti Majci. To je osnovni znak našeg raspoznavanja i ukras našeg života – glas. A kada je festival u pitanju, onda sve drugo prestaje jer glasom želimo izreći ljubav i zahvalnost i tako glas postaje najjače oruđe koje ukrašava svijet. Dragi mladi, budite dobar glas u svijetu“, poručio je, među ostalim, vlč. Ljubo.

Potom se nazočnima obratio koordinator festivala Stefan Kukrić zahvalivši okupljenima na sudjelovanju.

Tradicionalno, nakon misnog slavlja i ručka uslijedile su radionice NCM-ovih animatora, kao i glazbena radionica koju su i ove godine vodili Marija i Davor Stipić. Kroz različite igre, vježbe i zadatke mladi su radili na vokalnoj tehnici, pravilnu disanju i alatima koji im mogu pomoći pri koncentraciji i pjevanju.

Festival je otvoren himnom Marija Festa BiH – Marijo Majko te započeo nastupom zborova uz voditeljsku pratnju NCM-ovih edukatorica: Andree Vujović i Mije Rabljenović. Ovogodišnje natjecatelje saslušalo je tročlano povjerenstvo u sastavu: edukatorica i animatorica u NCM-u Gabrijela Šunjić, bh. glazbenica Maja Milinković i profesor crkvene glazbe na KBF-u u Sarajevu vlč. Ivan Rako.

Zborovi su nastupili u dvije kategorije – dječji i zbor mladih, a ove godine predstavili su se sljedeći: zbor Glazbene škole Ivan fra Frano Jukić iz Usore, Zrakice Milosrdnog Isusa iz Novog Travnika, tamburaška sekcija Udruge Moja prva nota iz Vareša, dječji zbor Ljiljani Sv. Ante iz Žepča, te zborovi mladih: zbor župe Sv. Obitelji s Kupresa, župni zbor mladih župe Presvetog Srca Isusova iz Brčkog, mladi župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora, zbor župe Uznesenja BDM-a Mali Rim sa Stupa, glazbena sekcija Udruge Moja prva nota iz Vareša te zbor mladih Spes iz Žepča.

Glasovanjem stručnog povjerenstva, te uz glasove svih dječjih i zborova mladih koji su se ove godine natjecali, odlučeno je da prvo mjesto u kategoriji dječji zbor pripadne Zrakicama Milosrdnog Isusa iz Novog Travnika, dok je prvo mjesto u kategoriji mladih pripalo zboru župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora.

Audiozapis cijelog festivala moći će se poslušati u programu Radio Marije BiH te video i audiozapis na istoimenom službenom YouTube kanalu radija.

D. K.